laufen-im-winter

Doba čtení: 5 minut

ZAŘAĎTE BĚH DO SVÉHO KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA!

PRAVIDELNÝ POHYB JE ZDRAVÝ A PROSPĚŠNÝ PRO TĚLO I DUŠI

Pro zachování a podporu dobrého zdraví bychom měli věnovat týdně 150 až 300 minut* svého času středně intenzivní pohybové aktivitě jako je chůze, pomalá jízda na kole nebo tanec.

Alternativně lze zařadit alespoň 75 až 150 minut* týdně intenzivní pohybové aktivity jako posilování, rychlá chůze, rychlá jízda na kole, běh, horská turistika či tenis. Optimální je středně intenzivní a intenzivní aktivity kombinovat, aby naše tělo dostalo to nejlepší z obojího.

Při středně intenzivní aktivitě budete dýchat o něco rychleji než běžně. Intenzivní pohyb zvýší frekvenci vašeho srdce, způsobí, že se budete potit a budete dýchat rychle a intenzivně.

Zařadit každý den pohybovou aktivitu? To je hezká vize! Ale vedle práce, dětí, domácnosti a dalších povinností je často dost obtížné vměstnat ještě pravidelné cvičení.

S tipy sportovního vědce Seppa Grubera funguje integrace do každodenního života spolehlivě:

Tip 1: STANOVTE SI KONKRÉTNÍ CÍL

S jasným cílem v hlavě se zvyšuje motivace. Nejlepší je najít si soutěž, které se chcete zúčastnit, a jít za svým cílem - doslova krok za krokem.

Například v seriálu závodů Run Tour nebo Night Run se najde vhodná vzdálenost pro různé úrovně zdatnosti. V říjnu třeba na dostihovém závodišti v Pardubicích, kde je možnost užít si i překážky, které překonávají koně a jezdci legendární Velké pardubické.

Tip 2: SPOJTE SPORT S KAŽDODENNÍ RUTINOU

Spojte běžecký trénink například s cestou do práce nebo do školky. Je to ideální způsob, jak začít den a skvěle se nastartujete do nového dne. A trénink pro daný den tím máte hotový!

Aktivní regeneraci lze snadno kombinovat s rodinným výletem. Jak? Spojte ji s návštěvou bazénu s dětmi nebo společnou jízdou na kole.

Tip 3: STANOVTE PRAVIDELNOST

Než se dostanete k pravidelnému tréninku, chvíli to trvá.

Nejlepší je nad tím moc nepřemýšlet - prostě si obujte běžecké boty a vyrazte. Nakonec se ze zvyku stane pravidelnost. Pak už si nebudete klást otázku, zda jít běžet či ne, ale jak běžet daleko a jak rychle.

Tip 4: NASTAVTE SI TRÉNINKOVÉ PODNĚTY V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ

Malé, ale jemné tréninkové podněty lze snadno integrovat do každodenního života: schody místo výtahu, na malé nákupy na kole atd. Tímto způsobem se průběžná tréninková příprava a pohyb stane součástí každodenního života.

PRAKTICKÉ TIPY PRO INTEGRACI SPORTU DO KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA

  • Najděte si něco, co vás opravdu baví.
  • Napište si datum do kalendáře.
  • Domluvte si sport s přáteli.

Tak zašněrujte běžecké boty a vyrazte!

*Zdroj: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/337001/9789240014886-eng.pdf


Mohlo by vás zajímat:

Zpět na přehled