Výbava pro běhání ve městě

INTERSPORT Blog | Doba čtení: 7 minut

Výbava pro běhání ve městě

OBSAH

Dnes bychom vám rádi poradili se správným vybavením pro běh.

Ale je potřeba vůbec s něčím radit? Obout si běžecké boty a vyběhnout přece můžete téměř v čemkoliv. Berte to tedy spíše jako příležitost zkontrolovat své běžecké vybavení a ověřit si, zda vám není něco nepohodlné nebo vás při běhu dokonce něco nebolí. Dnešní blogový příspěvek je věnován běžcům, kteří běhají převážně po pevném povrchu - a je jedno, zda jde o dlažební kostky ve městě nebo opuštěnou cestu, protože na rozdíl od běhu v terénu je třeba vzít v úvahu několik věcí. Pojďte tedy společně s námi zjistit, jak vylepšit své běžecké vybavení:

BĚŽECKÁ OBUV

Pokud si už nějakou dobu pohráváte s myšlenkou, že zase začnete běhat, je dobré zkontrolovat, zda vám ještě sedí běžecké boty , které jste si třeba před lety pořídili - nechcete přece, aby vaši euforii hned zezačátku zkazily bolavé nohy. Správná běžecká obuv vás nejen dostane z bodu A do bodu B s úsměvem na tváři, ale také vás ochrání před zraněními a umožní vám zároveň běhat zdravě. Běžecká obuv je navržena tak, aby zatěžovala svaly chodidla a zároveň působila proti případným vadám. V této souvislosti se často používají tyto termíny: Supinace, pronace, dutá a plochá noha a mnoho dalších.

Jednou z nejdůležitějších součástí běžecké obuvi pro tvrdé povrchy je podrážka. Podrážka by měla být relativně hladká a měkká, což vede k pevnému došlapu na tvrdém a rovném povrchu. Příliš tvrdá a tuhá obuv nedokáže dostatečně tlumit sílu působící na tvrdou zem. To může mít za následek špatné chování chodidla při přetáčení, což může vést k nesprávné poloze a bolesti. Pokud běháte podle tréninkového plánu, měli byste si dát na správném tlumení běžeckých bot zvlášť záležet. Totéž platí pro vnější materiál. Materiál městské obuvi bývá lehký a vzdušný a není tolik určen k tomu, aby udržel nohy v suchu za prudkého deště. Pokud od začátku víte, že chcete běhat za každého počasí, nevyhnete se modelu, který je o něco robustnější, ale méně prodyšný.

Spodní prádlo

Důležitou, ale často podceňovanou částí běžecké výbavy, když se bavíme oblečení, je otázka správného spodního prádla. Ti z vás, kdo si na trénink oblékli špatné spodní prádlo a po několika kilometrech měli odřená třísla, o tom určitě ví své.

Správné běžecké prádlo by mělo mít následující vlastnosti:

  • Prodyšné
  • Rychlé odvádějící pot
  • Rychleschnoucí
  • Bez zápachu
  • Pružné

Tyto vlastnosti se vyskytují v mnoha funkčních oděvech a rozhodující je použití správných materiálů - kterými jsou:

  • Polyester (syntetické vlákno, které je snadno recyklovatelné, ale často musí být chemicky ošetřeno, aby byla zajištěna jeho pachová neutralita).
  • Polypropylen(syntetické vlákno, které velmi dobře odvádí vlhkost))
  • Elastan (chemický kompozit vláken, který umožňuje výrobu přiléhavých a pružných funkčních oděvů - například dresů pro silniční cyklistiku).
  • Merino vlna (přírodní vlna z ovcí merino z Nového Zélandu; poskytuje vysoký komfort nošení, je bez zápachu a velmi dobře odvádí vlhkost)

Dalším bodem by mohly být ploché švy, které minimalizují riziko odřených míst - pokud s tím máte problémy i přes nošení správného spodního prádla, můžete postižená místa mazat vazelínou nebo jinými mastmi.

SPORTOVNÍ PODPRSENKA

Sportovní podprsenka musí především podporovat tkáň, aby se zabránilo bolesti a poškození. Neustálé pohyby při běhu nahoru a dolů totiž časem tkáň poškozují a vůbec nezáleží na tom, zda máte větší nebo menší hrudník. Stejně jako v předchozím bodě je důležité, aby materiál rychle odváděl pot od těla a aby podprsenka nikde nedřela.

BĚŽECKÉ PONOŽKY

Správné spodní prádlo v tomto případě zahrnuje také běžecké ponožky. Jsou logickým doplňkem vhodné běžecké obuvi. Problémem běžných ponožek je, že nedokážou dostatečně rychle odvádět pot do boty. To nakonec vede ke vzniku tlakových bodů, které mohou být časem bolestivé. Dobré běžecké ponožky by proto měly být nezbytnou součástí vaší výbavy, a to nejen pro běh, ale pro jakýkoli sport. Poskytují ochranu v oblastech s vysokým opotřebením chodidla a jsou vyrobeny z materiálů, které rychle absorbují pot a odvádí ho dál.

TRIČKO A KRAŤASY

Časem vám přibydou další věci, ale zezačátku je dobré zaměřit se na produkty s dlouhou životností. Jeden pár šortek a jedny dlouhé kalhoty vám obvykle vystačí na všechna roční období. Dále už záleží čistě na vašich preferencích, zda se cítíte lépe v kalhotách, které jsou ve spodní části těsnější, nebo těm, které jsou širší.


Ženy mohou pro chladnější měsíce zvolit legíny. Přiléhavé alternativy jsou k dispozici i pro muže, kteří je mohou nosit "jen tak" nebo v kombinaci s kraťasy.


U trička platí totéž: začněte s výrobkem, který dlouho vydrží. Klidně ho můžete využít i při daších sportech. Ploché švy a správný materiál jsou zde stejně důležité jako dříve. Pokud jdete běhat v létě s čistě bavlněným tričkem, zjistíte, že tričko absorbuje hodně potu, ale to je obvykle jediné plus. Bavlna totiž dobře absorbuje pot, ale uvolňuje jej velmi pomalu.


Důležitým bodem, který je třeba vzít v úvahu u vrchního i spodního dílu, je viditelnost. Když se pohybujete ve městě, chcete být vidět. Proto se při nákupu oblečení ujistěte, že má všité reflexní prvky. To, že vy vidíte projíždějící auto, neznamená, že řidič vidí vás.

Softshellová bunda

Pro běh se softshellové bundy v průběhu let velmi osvědčily. Jsou prodyšnější než hardshellové bundy a oblíbené u mnoha běžců. Přestože mají nižší vodní sloupec než zmiňované hardshellové bundy, díky impregnaci DWR (odolný vodoodpudivý materiál) stále nabízejí dostatečnou ochranu, aby vás dostaly domů v suchu i při malé přeháňce ve městě.

Další výhodou softshellových bund je jejich vysoká pružnost. Dobré bundy jsou pružné a obepínají tvar vašeho těla, aniž by vás škrábaly nebo tlačily.

Stejně jako u triček byste měli dbát na to, aby na ní byly reflexní prvky.

DALŠÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ DO VAŠÍ BĚŽECKÉ VÝBAVY

Jak už jsme si řekli, při běhu ve městě je důležité být vidět. Z tohoto důvodu je mnoho běžců vybaveno čelovkou nebo malou LED svítilnou - ostatní účastníci silničního provozu o vás musí vědět.

V zimních měsících je dobré mít v šatníku také rukavice a čepice z prodyšného materiálu.

Některé z bodů, které jsme uvedli, samozřejmě platí i pro běh v terénu nebo obecně pro jiné sporty. Chtěli jsme hlavně vypíchnout vlastnosti, které by vybavení pro běh ve městě mělo mít a na co byste si měli dát pozor. než si později uvědomit, že jste si pořídili něco, co vlastně při vašem sportu vůbec nevyužijete. Doufáme, že se vám tento článek líbil, a těšíme se zase příště.

Zpět na přehled