Seznamte se s Alpenverein!

INTERSPORT Blog | Doba čtení: 5 minut

Alpenverein: Proč je rakouský alpský svaz srdcem horských dobrodružství?

Pokud toužíte po dobrodružství v horách, není lepší cesty než přidat se k rodině Alpenvereinu. Tato vášnivá komunita horolezců a příznivců outdoorových aktivit vytváří bezpečné a inspirativní prostředí pro všechny, kteří milují hory.

Obsah

Rakouský Alpenverein: Více než jen alpinistický klub

Rakouský Alpenverein nepředstavuje pouze výhodné cestovní pojištění, jeho smysl spočívá především v důležité péči o nezbytnou infastrukturu, v ekologických i kulturních aktivitách či vzdělávání v oblasti horských témat. Tento svaz založený v roce 1862 nespojuje jen alpinisty, ale vytváří širokou rodinu lidí s vášní k horám. Bohatá historie organizace je plná objevování skalnatých vrcholů a divoké krásy přírody a každý člen je součástí této výjimečné tradice. Hodnoty společenství jsou základem pro sdílení zkušeností a lásky k horám a poskytování si vzájemné podpory v každém kroku horských aktivit.

Bezpečnost v horách: Počasí a laviny

Víte, jak minimalizovat riziko zásahu blesku při horských túrách? Jaká hrozí poranění v případě zásahu blesku a jak předcházet nejzávažnějším následkům? Chcete vědět, jak probíhá záchranná akce po zásahu blesku? Bezpečnost je jedním z hlavních pilířů Alpenvereinu: Předpovědi počasí a lavinových rizik jsou klíčové pro každého, kdo plánuje výlet do hor. Alpenverein zdůrazňuje význam bezpečného chování v horských oblastech, zejména při nepředvídaných bouřích. Klub poskytuje aktuální a spolehlivé informace, aby se členové mohli v klidu věnovat svým vášním.

Prevence úrazů

S každým hřmotem bouře, s každým bleskem, který rozjasní temné nebe nad horami, se otevírá okno fascinujícího divadla přírody, ale také s ním vstupuje do našeho života skryté nebezpečí. Mnoho lidí po celém světě každý rok čelí dramatické situaci zasažení bleskem, přičemž 70 % z nich nějakým způsobem přežije. Přestože tato přírodní síla s sebou nese riziko, existují konkrétní kroky, které můžeme podniknout k ochraně. Prevence je klíčem! Ať už se jedná o dodržování pravidla "30-30", vyhledání bezpečného úkrytu v chatě nebo důsledné odložení kovových předmětů. Oficiální doporučení ICAR a UIAA MEDCOM vás provede prevencí úrazů po zásahu bleskem a hlavními body pro bezpečný pohyb v horách.

Innsbrucker-Hutte
Lanové družstvo
Horolezectví

Online rezervační systém chat Alpenvereinu

Vyhledavač chat Aplenvereinu a online rezervační systém otevírá dveře do světa pohodlného plánování horských túr. Umožňuje členům přehledně naplánovat své výlety a zajistit si místo v útulných chatách, které jsou součástí Alpenvereinu. Jednou z vynikajících možností, které tato platforma nabízí, je snadný přístup k informacím o kapacitě horských chat a jednoduché sestavení itineráře.

Kampaň pro čisté hory

V rámci kampaně "Čisté Hory" se Alpenverein aktivně angažuje ve snaze ochránit přírodu a zachovat krásu horských regionů. Tato iniciativa podporuje odpovědné chování návštěvníků v horách, ať už jde o správné nakládání s odpady, minimalizaci stop ve volné přírodě nebo podporu udržitelného turismu. Připojte se a pomozte udržovat horská prostředí čistší a krásnější, ať jejich krása je zachována pro budoucí generace.

Ekologicky certifikované chaty

Tři horské chaty Alpského klubu: Arthur-von-Schmid-Haus ve skupině Ankogel, Franz-Senn-Hütte ve Stubaiských Alpách a Freschen-Haus v Bregenzerwaldu, získaly prestižní ekologickou pečeť za svůj závazek k udržitelnému a ekologicky šetrnému provozu. Rakouský alpský svaz vyzdvihl tyto chaty pro jejich mimořádnou ekologickou angažovanost na výroční valné hromadě v roce 2023. Ocenění zahrnují energetickou účinnost, zpracování odpadních vod, prevenci odpadů a čistotu okolí chat. Tyto chaty tedy nejen slouží jako výchozí body pro horské aktivity, ale také se pyšní šetrným přístupem k životnímu prostředí.

Ocenění ekologickou pečetí motivuje chaty k šetrnému nakládání s energií a odpadem. Každá oceněná chata splnila vysoké standardy Alpského klubu pro ekologický provoz a představují vzor pro ostatní horské chaty v alpském regionu.

Horská túra
Ferraty
Skialpy

Alpenverein zkrátka není pouze spolkem pro alpinisty, ale rodinou, která spojuje lidi, aby sdíleli svou lásku k horám. Přidání se k Alpenvereinu není jen o dobrodružstvích v horách, ale také o budování spojení s přírodou a sdílení radosti z horských vrcholků. Tak si nenechte ujít příležitost stát se součástí této fantastické komunity!