Váš průvodce vybavením pro běžecké lyžování

INTERSPORT Blog | Doba čtení: 5 minut

VÁŠ PRŮVODCE SPRÁVNÝM VYBAVENÍM PRO BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ

Pokud lyžujete, jistě jste si všimli, že vybavení pro běžecké lyžování je trochu jiné než na svazích známých lyžařských středisek. Běžecké lyže jsou mnohem užší a lehčí. Nejen proto, aby se vešly do vyjetých stop, ale také proto, aby při klouzání kladly menší odpor. Také vázání, lyžařské boty a celý styl oblékání se odchyluje od dress code après-ski barů.

Začneme u nohou a propracujeme se až k hlavě:

OBSAH

Najděte ty správné běžky

Běžky jsou obvykle rozděleny do 2 nebo 3 různých typů.

Vyrážíme na běžky
  • Klasické běžky jsou určeny pro běžkaře, kteří tráví hodně času na běžeckých tratích. Aby bylo možné nabrat co největší rychlost na běžkařské trati, modely tohoto typu jsou užší a lehčí než jiné běžky. Důležitým prvkem těchto lyží je tzv. „stoupací komora“ - prostor pod lyží mezi kontaktními body vpředu a vzadu. Prohnutí musí být zvoleno tak, abyste byli schopni stoupací zónu běžky zatížit vlastní vahou - jinak se doslova nedostanete dopředu.
  • Běžecké lyže kategorie skate naopak nemají stoupací zónu, ale kluznou zónu, která se táhne po celé délce lyže. Jak už název napovídá, styl je také podobný inline bruslení - aniž bychom chtěli tvrdit, že mechanika pohybu je okopírovaná jedna od druhé! Bruslařský styl je také dynamičtější, což má vliv i na délku lyží. Běžecké lyže v kategorii skate jsou tradičně kratší, aby umožňovaly čistou techniku.
  • Nepříliš známé backcountry běžecké lyže jsou určeny pro běžkaře, kteří se pohybují mimo sjezdovky a mimo stopu. Kloužou po prašném povrchu, proto jsou širší, ale také těžší. Přídavné ocelové hrany, jak je znáte ze sjezdových lyží, také zajišťují, že backcountry běžecké lyže dobře drží na tvrdém sněhu.

Na rozdíl od běžných sjezdových lyží hraje tělesná hmotnost velmi důležitou roli, protože, jak je uvedeno u klasických běžeckých lyží, je nesmírně důležité optimální zatížení lyže v zónách stoupání a skluzu. Při nákupu je proto nejlepší nechat si poradit osobně.

Co potřebujete znát o botách na běžky:

Boty na běžky

Běžkařské boty nabízejí alespoň vizuální výhodu v tom, že při chůzi nevypadáte jako vrávorající lyžařský turista. Běh na lyžích je o postupu na rovném povrchu nebo ve stoupání. Boty na běžecké lyžování proto musí zaručovat určitý rozsah pohybu, aby bylo možné zvládnout delší kroky. V porovnání s běžnou botou na sjezdové lyžování je patrné, že dřík boty na běžecké lyžování je mnohem kratší. Ale to není vše, protože i zde se rozlišuje jako dříve:

  • Boty na běžecké lyžování pro bruslařské běžecké lyže: Jak bylo popsáno výše, styl bruslení na běžeckých lyžích je dynamičtější, což znamená, že síly, které je třeba přenášet, jsou větší. Běžkařská bota proto musí přenášet větší sílu na hrany běžecké lyže. Tvrdý materiál a vyšší holeň pomáhají zkrotit energii.
  • Opakem jsou klasické boty na běžky, které se obvykle šněrují. Narozdíl od běžeckých bot na bruslení musí rozkládat menší síly, proto může být materiál měkčí a holeň kratší.

Existují však i smíšené varianty nebo boty na běžky, které kombinují oba styly. Nejsou ani úplně tvrdé, ani příliš měkké. Jsou proto vhodné zejména pro běžkaře, kteří se nechtějí vázat na jeden styl a chtějí se svobodně rozhodnout, zda chtějí lesem klouzat klasicky, nebo bruslařsky.

Běžecké vázání:

Kdo by to byl řekl: neexistuje jen jedno vázání na běžky! Jaké překvapení. I u vázání na běžky však vyvstává otázka, jaký je váš styl lyžování. Dáváte přednost klasickému běhu na lyžích, nebo vás více láká dynamický běh na lyžích?

V současné době existují na trhu 4 různé typy vázání:

  • Prolink
  • NNN®
  • Turnamic®
  • SNS

Systém Prolink je v podstatě považován za nejuniverzálnější. Mnoho vázání je navrženo tak, abyste je mohli posouvat dopředu nebo dozadu, a to buď pro rychlejší klouzání, nebo pro zvýšení tlaku na stoupací zónu.

Vázání na běžky pro pokročilé běžkaře jsou navíc užší a lehčí. Vyžadují však také lepší techniku lyžování. Při výběru vázání se ujistěte, že boty odpovídají systému vázání. Například systémy Prolink, NNN a Turnamic jsou vzájemně kompatibilní, zatímco SNS je samostatný systém, a proto vyžaduje běžkařskou botu SNS.

To pravé oblečení pro běžecké lyžování

Na běžecké túře

Oblečení na běžecké lyžování je podle očekávání přiléhavé a pružné. Není divu, protože když lyžujete několik hodin, nechcete mít na sobě těžké a tuhé lyžařské kalhoty. Nejdůležitějšími faktory pro oblečení na běžecké lyžování jsou:

  • Volnost pohybu
  • Prodyšnost
  • Ochrana proti povětrnostním vlivům (zejména větru)

Při běhu na lyžích je celé tělo v neustálém pohybu. Na jedné straně se rychle zahřejete, ale na druhé straně hrozí, že pokud nebudete správně oblečeni, snáze prochladnete. Oblečení se liší od toho, které se nosí na sjezdovkách, ale je založeno na stejném principu:

  • Základní vrstva: Stejně jako u sjezdového lyžování je podstatou základní vrstvy rychlá absorpce potu a jeho transport další vrstvě. Jedině tak lze zajistit, aby vaše tělesná teplota zůstala konstantní. Při nákupu základní vrstvy se ujistěte, že je vyrobena z materiálů s těmito vlastnostmi (např. merino vlna nebo syntetická vlákna).
  • Střední vrstva: optimální střední vrstva poskytuje teplo a zároveň odvádí pot ven. Pro běžecké lyžování jsou nejlepší tenká trička se zipy nebo velmi lehké spodní bundy, které umožňují regulovat cirkulaci vzduchu.
  • Vnější vrstva: Chrání vás před větrem a povětrnostními vlivy. S lehkými bundami, které by měly být alespoň větru odolné, se můžete vydat na stezku, aniž byste se museli za chvíli vracet. Pokud očekáváte déšť, existují také běžkařské bundy a kalhoty, které jsou vodoodpudivé, aniž by to bylo na úkor požadované volnosti pohybu.

Další vybavení pro běžecké lyžování

Oblečení na běžky

Ať už se chystáte na dovolenou na běžky nebo se jen potřebujete přemístit mezi dvěma body, ujistěte se, že máte vše s sebou.

Zde je malý seznam k balení, který vám může pomoci:

  • Sluneční brýle: Jakmile vyjde slunce, světlo se odráží od sněhu a běžkování s neustále přihmouřenýma očima také není žádná legrace.
  • Obličejová maska: Obličejová maska je vhodná pro rychlé přizpůsobení měnícím se povětrnostním podmínkám. Je lehká a lze ji nosit buď přes nos nebo volně jako šátek.
  • Čepice a rukavice: Je to logické - je zima, takže může být chladno.

Tip! Pokud se chystáte běžet okruh, doporučujeme mít připravený batoh s dostatkem tekutin, svačinou a teplou bundou. Běh na lyžích je náročný a ne nadarmo se považuje za zimní sport. Po tréninku si můžete "dobít baterky" a zároveň si obléknout teplou zimní bundu.


Zpět na přehled