Túry na lyžích v souladu s přírodou

INTERSPORT Blog | Doba čtení: 3 minuty

Lyžařské túry v souladu s přírodou

Pravidla pro bezpečný pohyb v zimních horách

Co je potřeba pro to, aby byly skialpové túry bezpečné pro turisty a ohleduplné k přírodě? Rakouský Alpenverein, Rakouské spolkové lesy a Rakouská národní turistická centrála připomínají pravidla fair play při pohybu v zimních horách.

Skialpinismus: Poznávání přírody vyžaduje zodpovědnost

Skialpinismus se stal oblíbeným zimním sportem, který umožňuje ponořit se do nádherné přírody a vychutnat si krásy divokých hor. Pro zachování tohoto pokladu je důležité být při pobytu v přírodě ohleduplný a dodržovat několik pravidel.

Užívejte si opatrně a bezpečně – v zájmu přírody a lidí

Lesy představují důležitá útočiště pro volně žijící zvířata, zejména v zimním období. Jsou přizpůsobeny sněhu a chladu a dokáží se účinně vyrovnat i s drsnými zimami. Avšak tato schopnost platí pouze za předpokladu, že jsou lesní klidové zóny respektovány a nedochází k jejich narušování. Andreas Gruber, generální ředitel Rakouských spolkových lesů (ÖBf), které pečují o každý desátý metr čtvereční přírody v Rakousku, zdůrazňuje, že rostoucí počet příznivců přírody a zimních sportů tráví čas v místních lesích. Dodržování stanovených pravidel je klíčové pro ochranu přírody a zvířat, která v těchto lesích žijí, a také pro zajištění bezpečnosti všech zúčastněných.

Skialpová túra
Freeride
Skialpinista

Společná pravidla fair play pro správné chování ve volném čase v zimě

Všichni, kdo touží po odpočinku a dobrodružství v přírodě, ať už se nacházíme v Čechách, v horách Rakouska nebo kdekoliv jinde, můžeme najít inspiraci v tom, jak se ohleduplně zachovat vůči přírodě i ostatním. Turisté na lyžích a všichni ostatní rekreanti mají možnost aktivně přispět k tomu, aby zimní radovánky probíhaly v souladu s okolním prostředím. Proto Rakouská národní turistická centrála, Rakouské spolkové lesy (ÖBf) a Rakouský Alpenverein apelují na všechny, aby dodržovali společná pravidla fair play:

  • Držte se na vyznačených stezkách a trasách a nedělejte hluk, abyste zbytečně neplašili divoká zvířata.
  • Vyhněte se cestování v otevřeném terénu za soumraku a v noci, kdy se mnoho zvířat krmí.
  • Okraj lesa by se měl překračovat pouze v přímé linii a je třeba se vyhýbat místům bez sněhu.
  • Respektujte odpočívadla pro volně žijící zvířata a držte se dál od míst, kde se krmí.
  • Ochranné lesy, které chrání před lavinami a dalšími přírodními riziky, by měly být chráněny.
  • Plochy pro obnovu lesa a mladé porosty mohou být také snadno poškozeny. Pozn. - v České republice na to pamatuje Lesní zákon a je zakázáno lyžování v lese mimo vyznačené trasy.

#waldfairliebt – Kampaň za ohleduplné chování v lese

Aby si návštěvníci lesů ještě více uvědomili, že je třeba se k přírodě chovat ohleduplně po celý rok, spustily Rakouské spolkové lesy (ÖBf) na začátku roku 2023 kampaň #waldfairliebt. Kampaň vyzývá lidi, aby se interaktivně a s humorem dozvěděli o odpovědném chování v přírodě. Na stránkách www.waldfairliebt.at a na sociálních sítích ÖBf lze najít vtipný „vztahový kvíz“. „V lese jsme v přírodě hosty a podle toho bychom se měli chovat. Naší kampaní chceme přispět k tomu, aby zážitek z lesa byl pro všechny strany co nejpozitivnější,“ vysvětluje generální ředitel ÖBf Gruber.

Bezpečnost na horách: Alpenverein doporučuje školení

Pro bezpečný začátek nové skialpinistické sezóny je naprostou nezbytností důkladná kontrola vybavení a nácvik používání nouzového vybavení, stejně jako realistické sebehodnocení a předchozí informace o trase, povětrnostních podmínkách a aktuální lavinové předpovědi. Aby byla skialpinistická sezóna bez nehod, doporučuje alpský svaz, aby milovníci zimních sportů absolvovali důkladné školení.

Na adrese www.alpenverein.at/sicheramberg najdou sportovci četné návody, videa a užitečné rady pro bezpečný skialpinismus.

Zdroj https://www.oeav.cz/clanky/lyzarske-tury-v-souladu-s-prirodou.