Testujeme outdoorové vybavení v terénu

INTERSPORT Blog | Autor: Karel Černoch | Doba čtení: 5 minut

Testujeme outdoorové vybavení v terénu

Stejně jako podzimní krajina se halí do výrazných barev a chladný vzduch obarvuje mé líce a uši do červena, tak i svůj šatník jsem zpestřil o pár zajímavých kousků z podzimně zimní kolekce McKinley a pustil jsem se do jejich testování v divokých a kouzelných krajích pohádkových scenérií.

Obsah

Outdoorové boty La Sportiva Trubuto GTX

Boty, které rád obouvám na výšlapy teď na podzim, jsem otestoval v náročných podmínkách už letos v červnu. U nás je to doba přicházejícího léta, ve francouzském Montblanském masivu Západních Alp se však teprve začínají hlásit první záchvěvy jara.

Dole ve vesnici Les Houches je studené mlhavé ráno a já si obouvám své La Sportiva Trubuto GTX, které mě provedou od zeleného údolí až na mrazivý vrchol Mont Blanc. Proč zrovna tuhle obuv? Oproti čistokrevným vysokohorským botám jsou celkově lehčí, perfektně se v nich chodí, dá se s nimi i popoběhnout a příjemně se v nich provozuje i méně náročný až nenáročný treking. Opatek má pružný a velice vlídný vůči achillovce, vnitřní měkký prostor nohu zabalí jak do peřinky a snese i vyšší dávku kilometrů bez jediného puchýře. Boty disponují odolnou podrážkou Vibram, která bez újmy zvládla členité žulové podloží. Navíc v polohách věčného mrazu a sněhu se snadno daly osadit turistickými mačkami - já zvolil řemínkový systém od značky CAMP.

V botách La Sportiva
U potoka
Výstup na Mont Blanc.

Teď na podzim jsem boty protáhl mokřadem, a přestože svrchní kůže se zbarví do tmava, bota nepropustila žádnou vlhkost ani po několika hodinách. S gumovou obsázkou po celém obvodu bota neutržila újmu ani na horském kamenivu, ani v nížině skrze maliní nebo jiné trnité džungli.

Robustní nubuková kůže s nepromokavou a prodyšnou membránou Gore-Tex® pro maximální pohodlí i za nepříznivého počasí.


Podrážka Vibram Xs-Trek s IBS poskytuje vynikající odpružení a stabilitu i na nerovném terénu.


Prohlédnout

Kalhoty na túry McKinley Tasmania

Ale i do membránových bot se může samozřejmě dostat voda! A to vrchem. Oblékl jsem kalhoty McKinley Tasmania , vhodné na podzimní i zimní túry, s možností dole nohavice široce rozepnout a přetáhnout je přes část bot. Manžeta kalhot je prošita protiskluzovým vzorováním, čímž se nevykasávají. A hurá k vodě! Za vlahého jitra jsem s nimi procházel bujnou vegetací prorostlé břehy meandrující řeky Vláry, která se ve svém horním toku líně a poklidně plouží z Vizovické vrchoviny. Nevyhnutelně došlo i k přeskakování řeky, když se přede mnou zjevilo stádo Skotského náhorního skotu v rozespalém a překvapeném rozpoložení. Kalhoty do té chvíle obstojně čelily vlhkosti. Při pokusu o přeskok toku výborně spolupracovaly díky technologii Double Weave Stretch, což je strečová polyamidová tkanina, která nijak nebrání v pohybu. K dosažení protějšího břehu mi chybělo pár centimetrů, což zapříčinilo mohutné šplouchnutí a poctivé zkropení od hlavy až k patě. Tady se už o voděodolnosti nedalo mluvit. Na druhou stranu je třeba zmínit, že při následném rychlém poklusu pastvinou nahoru a s prvními paprsky slunce se kalhoty okamžitě usušily.

V chladných podmínkách turista ocení podšitou přední část kalhot a část sedací, která díky Dry Plus technologii odvádí pot od těla. Při vyšší intenzitě pohybu nebo za teplejšího počasí lze využít stehenní zipy a nechat cirkulovat vzduch síťovinou dovnitř a ven. Zesílené části od kolenou po stehno a na vnitřním kotníku snesou i hrubší tření. Například lezení po všech čtyřech kamenitou sutí s otíráním se o kameny. S vhodně zvoleným termo prádlem budou tyhle gaťata ideálním společníkem i během čistě zimních aktivit. Jen bych uvítal poklopec pro bezproblémovou obsluhu 😊

Díky materiálu Double Weave Stretch kalhoty kopírují každý váš pohyb.


Boční zipy pro individuálně nastavitelné větrání.

Tepelně izolační, prodyšný a větru a voděodolný materiál, zpevněná kolena a lemy.


Prohlédnout

Outdoorová bunda McKinley Sansa

Jakožto běžec i turistiku provozuju docela svižně, brzy se zahřeju na provozní teplotu a tak jsem zvyklý na svršky, které rychle a dobře odvádí vlhkost a nabízí volnost pohybu. Mám rád vesty nebo hybridní mikiny. Co tedy bunda? Vyhoví McKinley Sansa mému přísnému oku a potřebám? Pod bundou jsem kombinoval podle venkovních podmínek buď prodyšné krátké triko z běžecké kolekce Energetics nebo dlouhé přilnavé Adidas.

Ta bunda připomíná motýlí křídla. Je pestrobarevná a lehoučká jako vánek. Při správném vrstvení funguje jako tepelně izolační vrstva, která udrží tělesnou teplotu za sucha i za vlhka a je částečně větruodolná. Když se venku čerti honí, obléknu přes tuhle vrstvu ještě vrstvu svrchní - obvykle buď lehkou membránovou proti dešti a silnějšímu větru nebo pevnější - hardshellovou, která má navíc i úpravu proti mechanickému poškození.

Náplní je unikátně propracované umělé vlákno PrimaLoft®. Tato technologie vznikla původně v osmdesátých letech minulého století pro potřeby americké armády. Její největší předností je tepelná izolace srovnatelná s husím peřím, která si na rozdíl od peří udržuje své izolační schopnosti i za vlhka, je kompaktní a vhodná i pro alergiky, rychle schne a snadno se udržuje – lze ji jednoduše prát v pračce.

Tenhle model v podstatě taky spadá do kategorie hybrid, neboť v místech vnitřní paže a ze stran trupu je použit rozdílný materiál a to strečový polyamid. Tedy tkanina prodyšná, odolná a pružná při jakémkoliv pohybu těla či rotaci trupu. Za cenu lehce přes dva tisíce korun tolik muziky? Velice mile překvapila! Díky výborné paropropustnosti použitých materiálů jsem se nezapotil, v chladu jsem ocenil stojáček u krku, v silném větru jsem přidal ještě lehký tunel.

PrimaLoft® Silver: Vysoce kvalitní vodoodpudivé polstrování, které poskytuje perfektní tepelnou izolaci i za mokra. Je lehké, příjemně měkké, prodyšné a extrémně stlačitelné.


PFC-free: Ekologicky šetrná povrchová úprava bez PFC je udržitelná, vysoce trvanlivá a obnovitelná vodoodpudivá úprava z 60% obnovitelného zdroje.


Prohlédnout

Samozřejmě, nebylo by túry bez možnosti bezpečné úschovy osobních a důležitých věcí s sebou. Tady jsem zvolil desetilitrový batůžek McKinley CT10. Malý, s množstvím kapes, s bederním i hrudním popruhem. Do odlehlých oblastí chodím s malou lékárničkou, telefonem, penězi, náhradním oblečením, svačinou a pitím. Tohle vše zmíněné se mi do batůžku vlezlo a mimochodem – testovaná bunda je v něm taky a ve složeném stavu v pytlíku není větší jak dlaň.

Podzimní pohoda
U vody.
Trocha tělocviku.

  • VÍCE O AUTOROVI >>

    Karel Černoch


    Karel Černoch (1987 – cca 2087). Sportovec, běžec, otec, pisatel a bavič. Narodil se v Bílovci, však odtamtud si pamatuje velmi málo, neboť se z porodnice odstěhoval do Opavy, kde vyrůstal. Po absolutoriu na místní základní škole studoval střední školu stavební, kde se již plně projevilo jeho sportovní nadání. Zejména plavání. Plaval hlavně v matematice. Nyní, pokud tělo, rodina a práce dovolí, je velkým nadšencem pro vytrvalostní a adrenalinové sporty. Neodmítne účast na běžeckých extrémech, rád zoceluje tělo v překážkových OCR závodech. Miluje malé přátelské běžecké závody, kde za pár kaček startovného dostaneš úsměv, čaj, bábovku a zážitek k nezalpacení.