INTERSPORT Jilemnice slaví 22 let!

INTERSPORT Blog | Doba čtení: 5 minut

INTERSPORT PEC: ÚTĚK Z CIVILIZACE

„NÁŠ OBCHOD JE OTISK NAŠICH SLABOSTÍ A VÁŠNÍ“

Dokola slýcháme, jak je doba uspěchaná, jak je člověk ve vleku povinností, kariéry, vydělávání a splácení v kolotoči, z něhož se nedá vystoupit. Příklady ale ukazují, že to lze. Je to pouze o tom, najít odvahu a rozhodnout se.

Obsah

Rudolf a Kateřina Kopkovi přišli po maturitě – tehdy se ještě neznali – studovat do Prahy. Jak bývá ve velkoměstě zvykem, město je rychle pohltilo. Po úspěšném absolvování vysoké školy oba pokračovali přirozenou cestou v kariéře a postupně se vypracovali na vyšší manažerské pozice ve velkých firmách. Rudolf měl možnost pracovně navštívit Německo a Rusko, ale nakonec se pro oba každý den – ať už všední nebo ne – stal jedním dlouhým pobytem v prosklené kanceláři. Pracovat jako vrcholný manažer může být pro mnohé sen; dobře placené a teplé místo však má svá neviditelná proti: stres, zodpovědnost, nedostatek volného času a neúprosně nezdravý životní styl. Jejich život na zdánlivě rovných kolejích kariéry však vykolejila série, jak říká Rudolf, „osudových chyb“. Tou první byl nákup chalupy v Krkonoších.

Osudová chalupa v Krkonoších

„Úplně obyčejně se nám přestalo chtít jezdit zpátky do toho betonového světa. Hodně jsme mluvili o tom, jak to změnit. Ten proces byl plíživý a zdlouhavý, až po několika letech jsme dospěli k závěru, že pokud chceme opustit fázi tlachání a myslíme to vážně, musíme začít konat. Shodli jsme se, že se chceme přestěhovat, že chceme přeformátovat náš život. Při představě, že ještě za deset let budu pořád dělat ve stejné intenzitě to, co dělám a dělat nechci, člověku dojde, že musí hledat řešení,“ rekapituluje Ruda minulé roky.

Osudová cesta

Na každý větší výkon je ale třeba postupně sbírat sílu a zkušenost, trénovat kuráž a poslouchat své nitro. V roce 2007 přišla první velká výzva, jak narušit původně nalinkovanou cestu: Rozhodli jsme se odjet na půl roku do Austrálie. Z mého pohledu to bylo jedno z nejtěžších a nejodvážnějších rozhodnutí, které jsme kdy učinili. A zároveň jedno z nejlepších,“ hodnotí někdejší krok Ruda a Katka přidává: „Je pravda, že asi tato naše cesta byla rozhodující, protože záhy přišla krize a vše bylo jinak než dřív. Tím, že jsme si vyzkoušeli ten neobvyklý krok – vystoupit z toho kola na neznámou cestu, kdy nevíš, co tě čeká – a ono ti to vyjde, a naopak tě to posílí a obohatí, to nás asi osmělilo dělat podobně závažná rozhodnutí i v budoucnu.“

Tři měsíce navštěvovali v Austrálii jazykový kurz, tři měsíce cestovali v karavanu. A potom se vrátili do pražského světa bílých límečků. Ruda říká: „V Austrálii to bylo úžasný. Po návratu jsme pak možná o to víc toužili vrátit se tam, odkud jsme, a to je z kopců, bydlet v horách, mít lesy za barákem, nemarnit ten neopakovatelný život nekonečnými přesuny po Praze a pátečními cestami z Prahy na víkend. Chtěli jsme si udělat víkend ze života.“

Pak přišel podzim 2013, Ruda se vrátil z pracovního pobytu v Moskvě. „Sešlo se několik věcí, i hodně osobních. Došlo mi, že peníze jsou sice hezký, ale když jde tlustý do tenkého, jsou úplně k ničemu.“ Prostě přišel čas přestat mluvit a začít konat.

Prodejna Intersport Pec
Půjčovna lyžařského vybavení
Půjčovna lyží

Osudový Intersport

Ruda i Katka celý život rádi sportovali, pročež se zrodila myšlenka uplatnit své korporátní zkušenosti s něčím, co se sportem souvisí. Sportovní prodejna. Chtěli bydlet na přestavěné chalupě a mít obchod ve Vrchlabí. Dopadlo to maličko jinak: bydlí v domku ve Svobodě nad Úpou a obchod mají v Peci pod Sněžkou. Chalupu prodali. To ale předbíháme. Osud jim nabídl skoro 200metrový prostor v centru Pece pod Sněžkou. Katka: „Tehdy tomu nikdo nevěřil, že by v Peci fungoval takto velký sport. Ale my ano a prostě jsme do toho šli.“ Přestože zkušenosti s prodejem sportovního zboží měli nulové. Možná zapracoval analytický mozek supermanažera, který věděl i to, kam sáhnout pro potřebné know-how: franšíza. Ruda: „Poptali jsme více partnerů, nakonec jsme nejlepší odezvu našli v síti Intersport. To byla opět další osudová trefa.“ A tak vzniknul Intersport Pec, první velký sport v Peci pod Sněžkou, v jednom z nejvýznamnějších lyžařských center Česka.

Osudový skialp

Ruda a jeho obchodní partner se vždy řídili heslem, že jejich obchod je "otiskem jejich slabostí a vášní". Tento přístup je vidět i v jejich rozhodnutí nabízet skialpové vybavení. Jako vášniví skialpinisté, s Rudou, který má za sebou již 31 let skialpinismu, si byli vědomi, že chtějí nabízet pouze aktivity, kterým sami rozumí a které milují. Díky tomu se jim podařilo vybudovat největší skialpovou půjčovnu v republice. Ruda vzpomíná na dobu na začátku milénia, kdy skialpy nebyly tak populární a na Výrovce byly k vidění převážně běžky. Dnes je situace opačná a skialp se stal velmi oblíbeným sportem. Ruda s partnery věřili v potenciál skialpinismu a rozhodovali se podle svých zájmů, což se jim vyplatilo. Intersport Pec, který Ruda spolu s partnery vede, nabízí širokou paletu produktů pro milovníky zimních sportů. Prodejna a půjčovna v Peci pod Sněžkou má skoro 300 m2 a každou sezónu nabízí zcela nové zboží. Lyžaři mohou využít prémiové značky jako Blossom, Kästle a Völkl, zatímco skialpinisté mají k dispozici šest desítek skialpových setů Kästle a Dynafit a šest splitboardů. Novinkou je baterie dětských skialpů na denní i sezónní výpůjčky. Cyklisté si mohou půjčit špičková karbonová celoodpružená elektrokola Trek. Obchod rovněž nabízí vlastní limitovanou edici merino svetrů zn. Kama, ponožky s motivem Sněžky a širokou nabídku značek jako Crazy, Maloja, Marmot, Dynafit, Salewa, Silvini, Smith, Mons Royal, Scott a další. Ruda také prokázal svůj pionýrský duch v dalších oblastech. V roce 2014 jako první v regionu začali nabízet k půjčení kvalitní značková elektrokola značky Scott s motorem Bosch. I když na začátku zákazníci na tuto novinku koukali s nedůvěrou, zájem o elektrokola vzrostl a dnes jsou velmi populární.

Dovolená? Neznám

Po světě koluje mnoho příběhů o tom, jak člověk uteče z civilizace, aby po nějaké nedlouhé době prokoukl a vrátil se se sklopenýma ušima zpět do jejího bezpečného náručí. Manažerská práce je sice do jisté míry stereotypní, často časově náročná, ale co když člověk jako nový majitel sportovní prodejny zjistí, že má najednou času ještě míň? Nebyl to příběh i Katky a Rudy? „Byl,“ odpovídají oba svorně. „Kdysi jsme hodně cestovali, jezdívali na dovolenou, nejen ta Austrálie, ale byli jsme třeba čtyři týdny na kole na Kubě a podobně, to teď nemůžeme,“ přiznává Katka a Ruda doplňuje: „První dva roky jsme byli mimo obchod nejvíc na tři dny v kuse, pak nás to začalo trochu pouštět, ale faktem je, že i dnes náš prostor pro dovolenou je od odvodu DPH do mezd, tedy dva týdny, to je limit, který jsme zatím nepřekonali. Je pravda, že práce máme o poznání víc, ale je to jiné v tom, že člověk rozvíjí něco, čemu věří, co mu dává smysl, zpovídá se sám sobě. Myslím, že za oba mohu říct, že nás to pořád baví. Pořád máme nové nápady, co dělat jinak a lépe, co nabídnout, čím zaujmout. A v tom je možná ta síla, klienti pak cítí, že se o ně člověk stará rád.“

Prodejna Intersport Pec - interiér

Intersport Pec – zajímavá fakta

  • Prodejna a půjčovna v Peci pod Sněžkou má skoro 300 m2
  • Půjčovna nabízí každou sezónu zcela nové zboží!
  • Pro sjezdaře: prémiové značky Blossom, Kästle a Völkl
  • Pro skialpinisty: šest desítek skialpových setů Kästle a Dynafit, šest splitboardů. Nově je v nabídce i baterie dětských skialpů na denní i sezónní výpůjčky (lyže od 120 cm)
  • Pro cyklisty: špičková karbonová celoodpružená elektrokola Trek
  • Speciality: vlastní limitovaná edice merino svetrů zn. Kama, vlastní ponožky s motivem Sněžky. Široká nabídka značek Crazy, Maloja, Marmot, Dynafit, Salewa, Silvini, Smith, Mons Royal, Scott...

Více o INTERSPORT Pec najdete na www.sportpec.cz.

Zdroj SNOWmedia.cz, Petr Socha.