INTERSPORT Blog | Doba čtení: 4 Minuty

VZHŮRU K VODĚ SE SAMOROZKLÁDACÍM PLÁŽOVÝM STANEM

Slunečné dny a vysoké teploty: Dostatečný důvod k tomu, abychom přemýšleli, jak strávit volný čas a přitom se osvěžit. Ať už se chystáte na dovolenou k moři, ke křišťálovým jezerům nebo na víkendový výlet k přehradě, plážové stany jsou skvělou volbou pro celodenní výlety k vodě tam, kde chybí stromy pro tolik potřebný stín. Chrání vás před slunečními paprsky a vydrží i krátký letní déšť.

Obsah

"NORMÁLNÍ" PLÁŽOVÝ STAN NEBO SAMOROZKLÁDACÍ PLÁŽOVÝ STAN?

Existují dva typy plážových stanů, přičemž oba mají své výhody i nevýhody.

  • U "normálních" plážových stanů musíte nejprve složit tyče, poté je navléknout do plážového stanu a v závislosti na větru je přivázat kolíky. "Normální" plážové stany mají obvykle tu výhodu, že jejich velikost ve sbaleném stavu je o něco skladnější, takže se v případě potřeby stále vejdou do batohu.
  • Na druhé straně existují takzvané samorozkládací plážové stany. Ty lze postavit během zlomku vteřiny, stejně jako házecí stany. Díky samorozkládací konstrukci, jakmile plážový stan vyjmete z obalu, sám se postaví. Na rozdíl od "normálního" plážového stanu má obvykle samorozkládací stan ve sbaleném stavu o něco větší rozměry.

MANIPULACE SE SAMOROZKLÁDACÍM STANEM:

Zatímco sestavení samorozkládacího plážového stanu nevyžaduje mnoho úsilí, jeho složení je obvykle o něco obtížnější. Vzhledem k tomu, že nesprávná manipulace může způsobit zlomení konstrukce nebo poškození vnějšího materiálu, měli byste si předtím, než vyrazíte k vodě, vyzkoušet složení párkrát „nanečisto“.

KDYŽ UŽ JE ŘEČ O ROZMĚRECH BALENÍ: VEJDE SE VÁM PLÁŽOVÝ STAN DO ZAVAZADLA?

To, zda se vám do tašky či batohu plážový stan vejde, záleží logicky jak na typu zavazadla, tak na typu stanu. "Normální" plážové stany mají často ve sbaleném stavu obdélníkový rozměr, díky kterému se snadno přenášejí v kufru nebo batohu.

Se samorozkládacími plážovými stany je to složitější. Vzhledem k tomu, že konstrukce není rozebíratelná, ale složená „pod napětím“, je tvar sbaleného stanu obvykle kruhový. Je tedy možné, že průměr obalu samorozkládacího stanu přesáhne velikost vašeho zavazadla. Abyste měli představu o tom, jak velké balení je, vybrali jsme pro vás několik rozměrů:

Model Rozměr ve sbaleném stavu Hmotnost
McKINLEY Surin ø75 cm x 2 cm 0,85 kg
McKINLEY Bora Pop-Up ø62 cm x 2,5 cm 1,1 kg
McKINLEY Easy Up 85 x 18 x 11 cm 1,2 kg

PLÁŽOVÉ STANY ZEJMÉNA PRO DĚTI?

Některé stany mají vlastnosti, díky kterým jsou vhodné zejména pro děti. Prozradíme vám několik vlastností, na které byste si měli dát pozor při výběru příštího plážového stanu:

  • Je v něm zabudována síťka proti hmyzu, kterou můžete uzavřít případným oknem nebo vchodem na zip. Nikdo nemá rád komáří štípance!
  • Na vnitřní straně plážového stanu bývají umístěny kapsy pro uložení užitečných pomůcek, ale také potravin, které by neměly ležet na zemi.
  • Větrací okénko zajišťuje v teplých dnech proudění vzduchu.

JSOU PLÁŽOVÉ STANY ODOLNÉ PROTI VĚTRU?

Popravdě: plážové stany nejsou stany proti bouři! A otevřený vchod často poskytuje dobrou plochu pro útok větru, který může způsobit snadné převrácení plážového stanu.

Většina modelů plážových stanů jsou volně stojící. To znamená, že ač nejsou dodatečně vyztuženy, nezhroutí se. Zejména u moře nebo na volných plochách je však vhodné stan dodatečně upevnit.

Některé modely, například McKINLEY Bora Pop-Up Beach Shell a McKINLEY Evia Beach Shell, nabízejí dodatečnou možnost uvázání pomocí stanových šňůr a kolíků. Díky tomu jsou pevně ukotveny k zemi.

Pokud se váš plážový stan dodává bez stanových šňůr, můžete si je i spolu s kolíky jednoduše dokoupit.

POSKYTUJÍ PLÁŽOVÉ STANY DOSTATEČNOU OCHRANU PŘED UV ZÁŘENÍM?

Ochranný sluneční faktor udává, jak velká část původního UV záření se dostane k pokožce. Například ochranný sluneční faktor 10 propouští pouze desetinu UV záření.

Ochranný sluneční faktor se liší také v závislosti na typu materiálu a jeho tloušťce.

Například u plážového stanu McKINLEY Bora Pop-Up je UV faktor 40.

JAK JSOU PLÁŽOVÉ STANY VODĚODOLNÉ?

Není výjimkou, že v létě občas zaprší - zejména na horách. Čili otázka ohledně vodního sloupce je zcela na místě. Plážové stany samozřejmě nemají parametry jako expediční stany, ale mají uvedený vodní sloupec. Nepříjemnost nastává pouze v případě, že dojde také k bouřce a déšť naprší do otvoru plážového stanu. Zde je stručný přehled, jak jsou plážové stany v internetovém obchodě vodotěsné:

Model Vodní sloupec - podlážka Vodní sloupec - zevní plášť
McKINLEY Surin Pop Up 400 mm 400 mm
McKINLEY Easy Up 3.000 mm 2.000 mm
McKINLEY Bora Pop-Up 450 mm  2000 mm
INTERSPORT Bora UV 50 Pop-Up 450 mm  neuvádí se
Pohoda na pláži
Užijte si letní chvíle u vody.
My jsme tu pro vás.

CO BY JEŠTĚ NEMĚLO CHYBĚT NA ŽÁDNÉ KRÁTKÉ DOVOLENÉ?

Nic neotráví zamýšlený pocit z výletu víc, než když doma zapomenete něco podstatného. Proto jsme sestavili malý seznam věcí, na které se často zapomíná:

  • Svítilna nebo čelovka
  • Zapalovač
  • Pikniková deka
  • Věci na koupání
  • Opalovací krém
  • Dlouhý župan na sebe. Večer může být u jezera chladno.
  • Kšiltovka/sluneční klobouk
  • Dostatek tekutin
  • Svačinu
  • Plážový stan


Zpět na přehled