Nejtěžší světový závod Dolomitenmann - tým INTERSPORT vybojoval 7. místo!

INTERSPORT Blog | Doba čtení: 3 minuty

Tým Intersport vybojoval 7. místo v nejtěžším světovém závodu Dolomitenmann

Jihorakouský Lienz letos hostil už 36. ročník extrémního štafetového závodu Dolomitenmann, který je i na světové úrovni považován za jeden z nejtěžších závodů vůbec. Ve čtyřech disciplínách – běhu, paraglidingu, jízdě na kole a sjezdu divoké vody, soutěžila stovka čtyřčlenných štafet. Český Intersport tým ve složení – Tomáš Chrascina, Stanislav Mayer, Filip Adel a Ondřej Zajíc, v letošním ročníku vybojoval celkové 7. místo, což je v mezinárodní konkurenci obdivuhodný výsledek.

Tým českých závodníků v letošním ročníku podpořila společnost Intersport, která je synonymem pro sportovní vybavení u nás i v Rakousku. „Na letošní Intersport tým jsme opravdu pyšní. Společnými silami vybojovali 7. místo, což je v tak obrovské konkurenci neuvěřitelný výsledek,“ říká Lucie Kuricová, marketingová manažerka společnosti Intersport.

Štafetový závod otevírá běžecká pasáž, ve které sportovci zdolávají 12km trasu s převýšením 2 000 nadmořských metrů. Cíl je ve výšce 2 441 metrů nad mořem. Této disciplíny se se skvělým časem 1:29:47 zhostil Marek Chrascina, vynikající vytrvalostní běžec z Jablunkova. Další etapou je paragliding, který se skládá ze dvou leteckých a dvou běžeckých úseků. Krásné výhledy mezi alpskými šíty jsou pro sportovce odměnou za velmi náročný běh s kompletní výbavou po sjezdovce nahoru. S neuvěřitelným časem lehce přes 30 minut se tohoto úseku zhostil Stanislav Mayer, profesionální sportovní pilot a paraglidista.

Běh
Paragliding

Velmi náročná je i další disciplína, a to etapa na horském kole, v níž Filip Adel zdolal 19 km do vrchu s průměrným stoupáním 26 stupňů a 13km sjezd dolů. „Můj úsek sice není tak dlouhý, ale v úvodní části vystoupáte 1 700 výškových metrů, což rozhodně není žádná legrace. Sjezd dolů je hlavně o tom neudělat chybu,“ komentuje svou trasu Filip Adel. Štafetový závod uzavřel 5km úsek na divoké řece Drávě, do které sportovci skáčou ze sedmimetrové výšky, a pak musí s lodí doběhnou to cíle na náměstí v Lienzu. Této disciplíny se se ctí ujal Ondřej Zajíc a s časem 35 min a 57 vteřin obsadil průběžné 4. místo. Tým českých sportovců v barvách Intersportu se pak celkově umístil na sedmém místě.

Závod pro ty nejlepší z nejlepších

Závod Dolomitenmann je proslulý svou extrémní náročností a troufnou si na něj opravdu jen ti nejzkušenější sportovci. Poprvé se závod konal už v roce 1988 a založil jej ve svém rodném městě Lienz Werner Grissman, bývalý rakouský lyžař, mezi jehož největší úspěchy patří bronzová medaile z MS v roce 1978.

Cyklistika
Kajak

Medailonky sportovců


Marek Chrascina

Šestadvacetiletý běžec z Jablunkova běhá za oddíl TJ Třinec. Rád si zaběhne trasy od 800 m na dráze, až po trailový půlmaraton. Mezi jeho největší úspěchy patří bronz v kategorii mužů na Mistrovství světa v běhu do vrchu z roku 2019.

Stanislav Mayer

Přední český paraglidista má za sebou řadu skvělých úspěchů, mezi nimiž vyniká 10. místo na nejtěžším adventure závodu světa RedBull X-Alps v roce 2017. Jedná o nejlepší výsledek českého sportovce v této kategorii. Je pravidelným účastníkem světového poháru v cross-country a přesnosti přistání. Věnuje se také paraglidingové akrobacii a v roce 2014 a 2016 byl dokonce oceněn jako Nejlepší paraglidista roku.

Filip Adel

Filip je profesionální český cyklista. Českou republiku reprezentuje zejména v maratonu na horských kolech. Pravidelně se účastní závodů Mistrovství Evropy, Mistrovství světa a je vítězem Českého poháru v MTB maratonu v roce 2020.

Ondřej Zajíc

Domovským klubem Ondřeje Zajíce je Klub Kanoistika v Roudnici nad Labem. Pravidelně závodí na Českém poháru ve slalomu, kde získal řadu medailí. Na závodu Dolomitenmann rozhodně není žádný nováček a v letošním ročníku vybojoval krásné 4. místo.