Doprava zdarma při objednávce nad 1500 KčVrácení zboží do 14 dnůRADY A BLOG PRO SPORTOVCE

Jak vybrat potápěčské brýle?

Potápěčská maska je tvořena zorníkem, lícnicí, rámečkem a upínacím páskem.

TVAR MASKY

V nabídce najdete masky s oddělenými skly nebo v jednom kuse a novinkou jsou masky s integrovaným šnorchlem. Potápěčská maska TECNOpro je velkou novinkou v potápění. Největší výhodou masky je integrovaný šnorchl. Široké přední sklo zajišťuje velký zorný úhel. Zadní elastický pásek je snadno nastavitelný a nabízí velké pohodlí díky měkkému materiálu.

 

Maska musí dobře sedět

Maska musí padnout, pak do ní nepoteče. Zkoušení věnujte dostatek času, vyzkoušejte více typů nebo provedení masky. Při zkoušení postupujte podle následujících bodů:

1. Nasaďte si masku na obličej bez použití řemínku 

2. Jemně ji přisajte nosem 

3. Zadržte dech

4.  Pokud maska několik sekund drží, je vyhráno! 

5. V opačném případě pokračujte zkoušením jiné masky

 

Brýle nesmí nikde tlačit, jinak může dojít po několika hodinách šnorchlování nebo potápění ke vzniku odřenin. Dobrá maska musí mít prostor pro nos, který lze pak uchopit bez problému mezi prsty. Je to základní předpoklad pro vyrovnání tlaku ve středním uchu.

Jedno nebo dvouzorníková maska
Tato volba je většinou otázkou osobní preference. Jednozorníkové masky poskytují lepší periferní vidění. Některé modely s dvouzorníkovou maskou nabízejí možnost výměny skel za dioptrická.

Jakou zvolit barvu silikonové lícnice?
Průhledným silikonem dopadá do masky více světla, což způsobuje pocit lepší viditelnosti. Na druhou stranu se ale toto světlo může někdy odrážet ve skle a krátkodobě omezit výhled. Masky s barveným (černým) silikonem jsou v tomto směru lepší.


Údržba masky
Pro zvýšení životnosti povrchové úpravy proti zamlžení (antifon) se vyhněte vymývání zorníku vodou před použitím, obzvláště vnitřku zorníku. Po použití, především ve slané vodě, masku vždy propláchněte v čisté vodě, nechte uschnout a skladujte na chladném a suchém místě nejlépe v obalu, který zabrání tvarové deformaci zejména silikonových částí. Slaná voda je velmi agresivní a mohla by vám nenávratně poškodit zorníky. Nikdy neponechávejte masku na přímém slunci. Pokud se vám bude maska zamlžovat, můžete použít speciální antifon spray proti zamlžování.


Doporučené pro vás

Plavání

K vodě s plážovým stanem

Plavání

Šnorchly