beh-v-zime

INTERSPORT Blog | Doba čtení: 5 minut

BĚHÁTE V ZIMĚ? OD BĚŽECKÉHO OBLEČENÍ K ROZEHŘÁTÍ

Padá sníh, silnice jsou kluzké a vy vidíte stoupat páry vlastního dechu. V chladném období, kdy se mnozí z nás kolíbají jako tučňáci krůček za krůčkem k autobusu, málokoho napadne jít si zaběhat. A přece existují zimní běžci. Běží kolem vás bez námahy, zatímco vy se nechcete příliš vzdálit od zábradlí. Co ale dělají jinak, když běhají v zimě? Je to snad oblečením? Technikou? Podívejme se na to!

beh-v-zime

SPRÁVNÉ BĚŽECKÉ OBLEČENÍ V ZIMĚ:

Se správným vybavením se budete cítit pohodlně, o tom není pochyb. Mělo by být pohodlné a bylo vyvinuto přesně pro tento účel. V zimě se k běžným vlastnostem přidávají některé aspekty, které v létě hrají podřadnou roli:

  • Ochrana proti chladu
  • Viditelnost

Ochrana proti chladu: Váš zimní běžecký outfit by měl být složen z několika vrstev (princip cibule). Pomocí prodyšných vrstev můžete běžecké oblečení rychle upravit, pokud se příliš zahřejete. Při výběru zimního běžeckého oblečení dbejte na to, abyste zvolili materiály, které rychle absorbují pot z těla a předávají ho dál. Patří sem merino vlna jako příklad přírodního vlákna nebo polyester jako syntetické vlákno.

Kromě toho potřebujete vrstvu, která vás udrží v teple tím, že akumuluje vaše tělesné teplo. V závislosti na počasí můžete přidat hardshell, který vás ochrání před větrem a deštěm.

Zda budete v zimě běhat v šortkách nebo v legínách záleží na vás a mělo by to vycházet z toho, jakou míru chladu pociťujete a jaká je vaše úroveň námahy. V zimě byste také měli dbát na ochranu citlivých částí těla:

beh-v-zime

Viditelnost: Když v zimních měsících odcházíte z kanceláře, slunce již bývá pryč nebo právě zapadá. Pokud běháte v zimě, musíte nejen sami něco vidět, ale především vás musí vidět ostatní v provozu.

Proto je běžecké oblečení na zimu často opatřeno reflexními prvky, které odrážejí světlo ze všech stran.

Abyste při podvečerním běhu něco viděli, doporučujeme čelovku. V naší nabídce najdete řadu lehkých modelů, které se pohodlně nosí aniž by překážely.

VAŠE ZIMNÍ BĚŽECKÁ OBUV BY MĚLA MÍT TYTO VLASTNOSTI:

Samozřejmě můžete nosit stejné běžecké boty v zimě jako v létě. Existují však speciální modely, které vás zbaví strachu z uklouznutí na každém kroku:

beh-v-zime
  • Podrážka a běhoun: Při nákupu zimních běžeckých bot dbejte na to, aby byl běhoun hrubší a výstupky nebyly příliš blízko u sebe. Díky tomu se běžecká bota při odvalování sama čistí, aniž by v mezerách uvízl sníh.
  • Membrána: Při nákupu zimních běžeckých bot se ujistěte, že jste zvolili prodyšný a izolační materiál svršku. Membrány, jako je Gore-Tex, fungují obzvlášť dobře při vysokých teplotních rozdílech a rychle odvádějí vlhkost od nohy. Chrání vás také před vodou v podobě sněhu nebo deště, která se dostane skrz svršek.
  • Tlumení: Zejména při nízkých okolních teplotách materiály běžecké boty tvrdnou. Gumová směs podrážky i tlumicí materiály ztuhnou tak, že obvykle dobře odpružená běžecká bota je v zimě tvrdá. Existuje však spousta zimních běžeckých bot, jejichž odpružení je navrženo z PU (polyuretanových) materiálů, které nejsou citlivé na chlad.

POŘÁDNĚ SE ZAHŘEJTE:

Zahřátí je vždy dobrý nápad: rozproudí kardiovaskulární systém a předehřeje a protáhne svaly a vazy. Zejména při běhání v teplotách pod bodem mrazu byste měli věnovat čas zahřátí, abyste snížili riziko zranění.

Pokud je však na rozcvičení venku příliš chladno, můžete rozehřívací fázi zahájit doma. Tím se vaše tělo dostatečně zahřeje a vy můžete začít hned od vchodových dveří s prohřátými svaly, klouby a šlachami.

beh-v-zime

ALE NENÍ PŘÍLIŠ CHLADNO NA BĚH PŘI TEPLOTÁCH POD NULOU?

I když běh v zimě přináší mnoho výhod jako je rychlejší spalování tuků nebo podpora imunitního systému, vůle běhat dosáhne v určitém okamžiku svých limitů. Při teplotách pod bodem mrazu kolem - 10°C a chladnějších se běhání nedoporučuje. Při tak nízkých teplotách pod nulou nejsou dýchací cesty dost dlouhé na to, aby se dostatečně ohřál studený vzduch. To může rychle podráždit dýchací cesty a tělo může snadno prochladnout.


Zpět na přehled